Közös partnerségben, a temesvári Szórvány Alapítvány és a szegedi Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület közös gondozásában valósul meg a Mureș-Maros ami összeköt című projekt (ROHU 202)

A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

A project futamideje 27 hónap, 2019 augusztusa és 2021 októbere között.
A projekt megítélt teljes pénzügyi támogatása 51.420,75 euro, melyhez mindkét partner önrésszel is hozzájárul, így a projekt teljes költségvetése 60.495 euro.

A pénzügyi támogatás partneri lebontásban a következő:
Szórvány Alapítvány - 32.580 euro
Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület - 27.915 euro

Projektünk egy közösségi program, a határ két oldalán élő közösségeknek szól; és elsősorban a Maros partján fekvő települések lakosai számára kínál együttműködési lehetőségeket.


8 település bevonásával valósítjuk meg a projektet:
- Romániából Csanád, Egres, Szemlak és Pécska,
- Magyarországról Magyarcsanád, Deszk, Ferencszállás és Maroslele.

 rollup small draft

A projekt három fő pillérre támaszkodik:

1. A bevont települések szintjén 6 hónapon keresztül klubokat működtetünk. Minden településen 12 gyermek és egy felnőtt klubvezető bevonásával.
A 7-12 éves gyermekek kézműves és művészi alkotásokon keresztül mutatják be a helyi közösségi élet és a folyó kapcsolatát. Továbbá apró kutatásokkal feltárják a folyóhoz kapcsolódó múltbeli hagyományokat, illetve kidolgoznak a folyóval kapcsolatos jövőterveket.

2. Maros parti piknikeket szervezünk. Két alkalommal szervezünk pikniket a magyarországi Maros parton, ahova minden résztvevő eljön a bevont 8 településről.

3. Kiállítás szervezünk. A program végén egy projektet bemutató kisfilm készül. Minden település lehetőséget kap, hogy bemutassa az elkészült műveket, a projekt keretében végzett tevékenységeket, népszerűsítse a településüket, illetve ismertesse a Maroshoz fűződő hagyományokat, illetve a megvalósítandó terveket.